WWDC20 alkalmazásfejlesztő szemmel

WWDC20 alkalmazásfejlesztő szemmel

Hétfőn elindult a WWDC20, az Apple éves fejlesztői konferenciája és már az első napon rengeteg izgalmas dolgot sikerült megtudnunk arról, miket tervez az egyik legnagyobb technológiai óriáscég. Főként azokkal a megoldásokkal szeretnénk most foglalkozni, amelyek szerintünk leginkább befolyásolni tudják azt, ahogyan iOS termékekre fejlesztünk applikációkat.

Beni
Beni
Megosztás:

IOS 14 és Apple Silicon

  • Bemutatták az új mobil operációs rendszert az iOS 14-et, ami rengeteg új funkciót tesz elérhetővé az iPhone és iPad eszközökön.

  • Talán a legjelentősebbek a főképernyőt érintő változások lesznek: az új App Library nézettel készülékünk automatikusan kategorizált mappákba rendezi az alkalmazásainkat a könnyebb átláthatóság segítése érdekében.

  • Új, kompakt megjelenést kap a hívásértesítés, így ezentúl nem foglalja el a beérkező hívás a teljes kijelzőt.

  • Az iPaden már bevezetett kép-a-képben funkcióval elérhetővé válik a mobilkészülékeken is a videók és videóhívások folytatásának lehetősége másik app használata közben.

  • A jövőben saját gyártású, Apple Silicon névre keresztelt ARM chipeket fog használni a cég az Intel processzorok helyett. Ezek elvileg gyorsabbak, kevesebb hőt termelhetnek, illetve sokkal kevesebb energia is elég nekik.

Fejlesztés

  • A ráncfelvarrás mellett hasznos funkciókkal bővül az Xcode 12, az Apple programfejlesztő csomagja. Ilyen például a StoreKit, amivel a fejlesztők az előfizetést, az applikáción belüli vásárlásokat, sőt akár a visszatérítést is szimulalhátják. Bár valószínűleg a legtöbb app fejlesztő mostanra megszokta, hogy más úton-módon teszteli az appon belüli fizetéseket, az életünk mégis egy picit talán könnyebbé válik ezzel a megoldással.
  • Az Apple chipnek és a Mac Catalystnek köszönhetően az új Mac OS Big Sur lehetővé teszi az iPhone és iPad alkalmazásaink közvetlen futtatását Mac eszközökön, illetve ezáltal az alkalmazásaink gyorsan hozzáigazíthatók a Maces környezethez.

Felhasználói felület

  • Az App Clip véleményünk szerint az egyik legizgalmasabb új funkciója az App Store-nak. Ezek az applikációk olyan kis részletei, amelyek azonnal, a teljes app letöltése és telepítése nélkül is elérhetők. Az appok kipróbálása és újbóli használata közötti útvesztő az e-vállalkozók egyik legkeményebb próbatétele, ehhez ad egy köztes lépésként megoldást az App Clip.
  • A widgetek állítható méretben elérhetővé válnak a főképernyőn is.

Publikáció

  • A fejlesztőknek lehetősége nyílik arra, hogy beleszóljanak az alkalmazás áruház elfogadási folyamataiba. Így nem kell többé teljesen beletörődni az App Store jóváhagyási procedúrájának egyoldalúságába. Bár az még nem derül ki, milyen mértékű szabadságot kapunk a szabványok kihívására.

Biztonság

  • Bővül az Apple eszközök felderítésére alkalmas Find My network. Ezentúl bármelyik kiegészítőgyártó feliratkozhat a szolgáltatására, így harmadik fél eszközei és kiegészítői válnak majd megtalálhatóvá a helymeghatározó alkalmazásával.

  • Akármilyen izgalmas is az appod, az emberek nem vágynak arra, hogy egy újabb fiókot hozzanak létre, egy újabb regisztrációt végezzenek el és egy újabb jelszót jegyezzenek meg. Erre nyújt megoldást a Bejelentkezés Apple-lel, aminek segítségével Apple fiókazonosítóddal (ujjlenyomat vagy Face ID) jelentkezhetsz be vagy hozhatsz létre új fiókot egy harmadik féltől származó applikációban.

  • Az új macOS, a Big Sur továbbfejlesztett Safari böngészővel érkezik, amely képes blokkolni a harmadik féltől származó követőkódokat. Ezzel élesedni látszik a böngésző és webanalitikai harc a Google és az Apple között, kíváncsian várjuk, mit fog okozni ez a fejlesztéshez kapcsolódó online hirdetési piacon.

Kapcsolat

Tervezd meg a projekted

Segítünk megalkotni a vállalati igényeidnek megfelelő digitális terméket.