Mennyibe kerül egy applikáció fejlesztése 2020-ban?

Mennyibe kerül egy applikáció fejlesztése 2020-ban?

Talán még sohasem volt ilyen nehéz megírni éves összefoglalónkat, ami az app fejlesztési díjak alakulását hivatott bemutatni. Rengeteg változás történt 2020 első felében, amelyek közül néhány a szoftverfejlesztési piacra is hatással volt. Cikkünket olyan döntéshozóknak, startuppereknek és nagyvállalati menedzsereknek írjuk, akik az ajánlatkérés előtt szeretnének tájékozódni az applikáció fejlesztés nagyságrendi költségeiről és azon tényezőkről, amelyek befolyásolják, hogy mennyibe kerül egy applikáció fejlesztése.

Tamás
Tamás
Megosztás:

Az alkalmazásfejlesztések árak alakulását befolyásoló tényezők

Az alkalmazásfejlesztések árak alakulását befolyásoló tényezők A 2020-as év március vége - április eleje mint megannyi iparágban, az alkalmazásfejlesztő cégek közt is bizonytalanságban telt. Nem voltunk biztosak abban merre indul el a piac, sorra dőlnek majd be a projektek, vagy stabil marad a kereslet. Április végére azonban bizonyossá vált, hogy a legtöbb iparággal ellentétben a Covid-19 nemhogy csökkenést, hanem a kereslet erősödését hozta magával. A vírushelyzet következtében az olyan cégek, amelyek a 2008-as válságot követő bő egy évtized során megfelelő nagyságú tőkét halmoztak fel, a megváltozó piaci igényekre a meglévő szolgáltatásaik és termékeik digitalizálásával válaszoltak.

Megnőtt tehát a megbízható szoftverfejlesztő cégek iránti kereslet, miközben a hasonló cégekből nem lett több. Emiatt a fejlesztői óradíjak valamint projekt költségek 2020-ban tovább emelkedtek a 2019-es mobil alkalmazás fejlesztési árakhoz képest. Az app fejlesztők között az otthoni munkavégzés (home office) intézménye eddig is népszerű volt, így a legtöbb cég életében nem okozott nagy törést, amikor teljes egészében át kellett állni a távmunkára.

Tapasztalataink alapján a belépő szintű mobil applikációk fejlesztési költsége a korábbi 3-4 millió Ft-os nettó értékről az 5-6 millió Ft-os sáv felé tolódott.*

Rövid összefoglaló az appfejlesztés árakról

  • Egyszerűbb alkalmazás néhány funkcióval, adat listázással, bejelentkezéssel, statikus tartalommal 5-6 millió Ft.

  • Összetettebb applikáció egyedi backenddel, egyszerű adminisztrációs felülettel, dinamikus tartalommal 8-12 millió Ft.

  • Egyedi digitális termék, sok egyedi funkcióval, fejlett adminisztrációs rendszerrel, számlázás- és fizetésintegrációval, webalkalmazással kiegészítve 15-60 millió Ft.

  • Egy megbízható alkalmazásfejlesztő cég általában valamivel költségesebb, a befektetés azonban gyorsan megtérül a magasabb minőség, a gyorsabb, precízebb projektmenedzsmentnek köszönhetően.

  • A szabadúszó fejlesztők vagy a néhány fős garázscégek költséghatékonyabb megoldást jelentenek, azonban minőségben és sebességben a legtöbb esetben nem versenyképesek a nagyobb fejlesztő cégekkel szemben.

  • Az alkalmazás fejlesztői óradíjak a legtöbb fejlesztő cégnél a 2020-as évben már jócskán meghaladja a 10 000 forintos óradíjat, leggyakrabban 12 500 Ft-os óradíjjal találkozunk plusz-mínusz 30%-os szórással. A koronavírus miatt megnövekedett kereslet mellett az exportra is dolgozó cégeknél a forint gyengülése szintén az óradíjak emelkedésének irányában hatott.

Hogyan épül fel egy alkalmazás fejlesztés 20 millió Ft-os költsége?

Idei cikkünkben példaként egy olyan alkalmazást képzelünk el, mely az elektromos autó tulajdonosok számára segít töltőállomásokat keresni. Az alkalmazásra gyakran különálló egységként gondolunk, azonban a legtöbb alkalmazás elkészítéséhez egy teljes infrastruktúra létrehozására van szükség - egy adminisztrátori felületre, ahol az alkalmazáshoz tartozó adatokat fel lehet tölteni, egy szerverre vagy cloud alapú rendszerre, ahol az alkalmazás adatait tárolni lehet. Ezeket természetesen tesztelni és managelni kell.

Ezen rövid összefoglaló alapján a projekt kivitelezését legalább egy designer, négy fejlesztő valamint egy tesztelő végzi, a munka összehangolását és felügyeletét pedig projekt manager biztosítja.

1. UX (felhasználói élmény) kutatás és tervezés - 2 000 000 Ft

Tegyük fel, hogy egy nemzetközi nagyvállalat döntéshozói felmérésük alapján arra jutottak, hogy lehetőség lenne villanyautó töltőhálózatuk kihasználhatóságának növelésére. Ezért úgy döntenek, hogy a felhasználók szokásaira és igényeire fókuszáló applikációval támogatják a szolgáltatásukat.

Mivel az elektromos járművek használata egy viszonylag új terület, így a felhasználók motivációi, problémái (pain points) kevésbé ismertek, a tervezést célszerű a potenciális felhasználók kiválasztásával és megkérdezésével kezdeni.

Miért és hogyan veszik igénybe a töltőállomásokat? Használnák-e, ha lenne egy app, ami segíti őket a töltőállomások kiválasztásában és megtalálásában?

Térképen keresgélnek inkább, vagy jobban áttekinthető ha távolság szerint listázzuk a töltőállomásokat? Annak érdekében hogy ezekre a kérdésekre választ kaphassunk, úgynevezett user experience, azaz felhasználói élmény kutatást kell végeznünk, tehát meg kell kérdeznünk azokat az embereket, akik rendszeresen elektromos autóval közlekednek.

Emlett érdemes átnézni a hasonló iparágban tevékenykedő versenytársak alkalmazásait is, ezt best practice (bevált gyakorlat) kutatásnak nevezzük. Egy kisebb kutatás megközelítőleg 10 munkanapot vesz igénybe, egy komplexebb, ennél jóval hosszabb is lehet; ez 12 500 Ft-os óradíjjal számolva 1 000 000 Ft. A kutatás alapján megszerzett információk alapján megkezdődhet az alkalmazás felépítésének tervezése azaz a UX tervezés, mely további 10 munkanapot vesz igénybe további 1 000 000 Ft összegben.

2. UI (felhasználói felület tervezés) - 2 000 000 Ft

Fontos, hogy az alkalmazásnak meg kell felelnie a Google és az Apple által előírt követelményeknek, a felhasználói design elvárásoknak, valamint a megrendelő igényekhez. Mindezek teljesítéséhez a felhasználói felület tervezőnek megközelítőleg 20 munkanapot vesz igénybe egy felületterv elkészítése - ez általában több iterációban történik.

3. Mobil applikáció fejlesztés - 8 000 000 Ft

Amennyiben a az applikáció tervezés folyamata sikeresen lezajlott, az üzleti és felhasználói igények összehangolásával megállapításra kerültek az alkalmazás fő funkciói, működési egységei, úgy ténylegesen kezdődhet az applikáció fejlesztés folyamata.

A töltőállomás példánál maradva összegyűjtöttünk néhányat a lehetséges funkciók és folyamatok közül, amelyek az alkalmazás részeit képezhetik. Mivel minden projekt egyedi, az alábbi számok erősen tájékoztató jellegűek, ha szeretnéd megtudni, mennyibe kerül az app fejlesztése, amit megálmodtál, kérj ajánlatot.

  • Rendszertervezés - 10 nap - 1 000 000 Ft

  • Felhasználói profil kezelés, bejelentkezés, regisztráció - 10 nap - 1 000 000 Ft

  • Térkép integráció - 15 nap - 1 500 000 Ft

  • Listanézet, keresés, lokáció alapú rendezés - 15 nap - 1 500 000 Ft

  • Vásárlás, fizetési folyamat, fizetési rendszer integráció - 20 nap - 2 000 000 Ft

  • Számlázás integráció - 10 nap - 1 000 000 Ft

4. Backend (szerver oldali) fejlesztés - 3 000 000 Ft

Az alkalmazások legtöbb esetben nem állandó, statikus tartalommal működnek, hanem szervereken tárolt változó, azaz dinamikus adatokat használnak fel. Az appok a szerveren keresztül egymással is kommunikálnak ezzel is segítve például az egyes töltőállomások foglaltságának jelzését. A szerver végzi a felhasználók azonosítását és ez koordinálja a bankkártyás fizetések lebonyolítását is.

Egy hasonló rendszer elkészítése 30 munkanapot vesz igénybe, így adódik a hárommilliós költség.

A szerver oldalon az egyszeri fejlesztési díj mellett az üzemeltetésnek is van költsége, mely eltérő lehet attól függően, hogy felhő alapú technológiát, egyszerű hostolt szervert vagy esetleg saját szervert használunk.

5. Adminisztrációs felület fejlesztés - 3 000 000 Ft

A szerveren tárolt adatokhoz a legtöbb esetben nincs közvetlen hozzáférés, “kézzel nem írunk az adatbázisba”. Ahhoz, hogy az alkalmazás adatait managelni és tárolni tudjuk, szükségünk van egy olyan felületre, amin keresztül felhasználóbarát módon rendszerezett formában tudunk módosítani az adatokon.

Erre szolgál az adminisztrációs felület, mely legtöbb esetben web alapú, asztali nézetben használt rendszer. Egy hasonló felület elkészítése példánkban 30 munkanapot vesz igénybe.

6. Tesztelés - 1 000 000 Ft

Annak érdekében hogy az esetleges hibákra már az éles indulás előtt fény derüljön, szükséges az alkalmazás tesztelése.A teszt során feltárt hibákat és hiányosságokat a fejlesztők kijavítják, ez a folyamat további időt és pénzt vesz igénybe, példánkban 2 héttel számolunk.

7. Projektmenedzsment - 1 000 000 Ft

Ahogy azt az eddigiekben is láthattuk, a mobilapplikáció elkészítése egy összetett folyamat. Több, különböző szakterület összehangolt munkáját igényli (UX designer, UI designer, mobilapplikáció fejlesztő, webapplikáció fejlesztő, backend fejlesztő, tesztelő).

A jól koordinált munka alapvető feltétele annak, hogy a projekt a kitűzött határidőre, megfelelő minőségben elkészüljön. Ehhez pedig egy precíz menedzser munkájára van szükség aki nemcsak ellenőrzi és felügyeli a folyamatokat, de képes lefordítani az üzleti és ügyfél igényeket fejlesztési követelményeknek. Ezek a feladatok a projekt során elosztva, legalább 10 munkanapot vesznek igénybe.

Az alább felvázolt példa tájékoztató jellegű, és sok egyszerűsítést alkalmaztunk a könnyebb áttekinthetőség érdekében. Léteznek módszerek, melyek a költséghatékony, fokozatos fejlesztést támogatják, mint például az MVP szemlélet.

Amennyiben viszont az alkalmazást kiterjedt funkcionalitással valósítjuk meg, a költségek akár a fent leírtaknál is magasabbak lehetnek. Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyibe kerülne az általad megvalósítani tervezett applikáció vagy rendszer, kérj tőlünk ajánlatot.

*A leírt összegek nettó összegek, az írás nem minősül ajánlattételnek.


Kapcsolat

Tervezd meg a projekted

Segítünk megalkotni a vállalati igényeidnek megfelelő digitális terméket.